Molen van Jetten Uden

Oliebollen

Ingrediënten:

Zakje Oliebollenmix (Molen van Jetten)
500 ml melk,
snufje zout,
1 ei

Eventueel: 250 gram tesamen gewogen krenten, rozijnen, sukade en oranjesnippers.
frituur (liefst zonnebloemolie)


Instructie:
Doe de inhoud van het zakje in een beslag kom. Doe de melk - die vooral niet ijskoud moet zijn - door het meel. Doe er een ei bij. En vergeet het snufje zout er niet bij te doen. Mix het met de mixer met kneedhaken tot een glad dik beslag. Als je wilt, roer er dan heel losjes de krenten, rozijnen enzovoort door (gewassen en goed gedroogd). Laat het beslag op onder een doek op een warme plaats rijzen. Niet te lang hoogstens een half uur, u krijgt mooiere bollen als het deeg nog kan rijzen in de olie. Maak de olie in de frituur goed heet. (160º-165º) (Erg fijn worden de bollen als er zonnebloemolie wordt gebruikt, die laat geen olie of vet smaak na.) De temperatuur van de olie is erg belangrijk - is de olie niet heet genoeg dan gaat het deeg "koken" in de olie, is het te heet dan worden de bollen te hard. Voorkom dat er blauwe damp van de olie komt en probeer even met een broodkorstje of de olie meteen gaat bakken. Dompel 2 lepels even in kokend water, schep daarmee wat deeg uit de kom en laat dit voorzichtig in de olie glijden. Maak vooral niet te grote bollen. Laat ze bakken tot ze mooi goudbruin zijn, tuimel ze af en toe voorzichtig om, laat ze even uitlekken, leg ze op een schaal, liefst niet op elkaar en strooi er wat poedersuiker over.
© by Patrick van Kessel