Udens Molenbrood

IngrediŽnten:

500 gr tarwemeel/meergranenmeel/kruisherenmix van de "Molen van Jetten"
15 gr verse gist
5 tot 10 gr zout (afhankelijk van smaak)
10 gr suiker
325 gr udens leidingwater, bij meergranen en kruisherenmix minder water gebruiken.

(Bij niet udense ingrediŽnten is de smaak niet gegarandeerd)

Bereiding voordeeg:
24 uur van te voren:
meng 1/7 van alle producten en zet dit in een gesloten bakje in de koelkast.

Bereiding:
Meng de rest van de producten (6/7) samen met het voordeeg op tafel.
Maak een ring van het meel, het zout en de suiker leg in het midden brokjes gist en giet er een beetje water bij.
Los de gist op en schuif er een beetje meel in. Herhaal dit tot al het water verwerkt is.
Vergeet niet de voordeeg uit de koelkast toe te voegen bij het deeg.

Kneden:
Kneed het met 1 hand samen tot een bol en ga door met kneden.
Kneed minstens 20 min tot je het deeg tot een doorzichtig vlies kan uittrekken.
(ja dit kost kracht en dus komt er een beetje zweet op het voorhoofd).

Voorrijs:
Zet het deeg nu 25 min afgedekt op een warme plek (niet in de oven).

Rust:
Leg nu het deeg op een houten plank en laat het 10 min rusten.

Vormen:
Maak de tafel nu nat met heet water (dan plakt het deeg niet aan tafel)
Druk het deeg tot een platte plaat (2x de breedte van het bakblik of uiteindelijke vorm).
Vouw van 2 kanten het deeg naar het midden en rol het deeg nu strak op.

Narijs:
Leg de rol nu in het ingevette bakblik (sluiting in de onderhoek) of leg rol op de bakplaat (sluiting onder).
Zet het bakblik nu 50 min op een warme plek (niet in de oven) of zet de bakplaat nu 40 min op een warme plek (niet in de oven).

Bakken:
Oven ongeveer 15 min vooraf voorverwarmen. Hete lucht oven op 200 graden of gas oven op 240 graden.
Brood in bakblik nu ongeveer 40 min bakken of brood op bakplaat nu ongeveer 30 min bakken.